Det finns många exempel på hur vi kan köpa en tjänst istället för en sak. Presenter är något som det kan vara lätt att byta till en upplevelse.

Bio, teater, konsert, middag… förslagen kan bli många. Om behovet finns därför att något gått sönder – så kan det vara värt att undersöka om det går att laga. En soffa kan kläs om, en stol målas…. På det sättet förlänger vi livslängden på sakerna, minskar avfallsberget samtidigt som någon kan få inkomster.

Vissa saker tänker man sig att man ska fixa själv. Men det kanske skjuts upp på framtiden eller tar lång tid. Då kan det vara värt att ta reda på hur mycket det skulle kosta om någon annan gör det.

Bilpool

Bilpooler är ett bra exempel på hur man tillsammans kan få tillgång till en bil utan att man själv behöver köpa en. Bor man med möjligheten att åka kollektivt så behövs kanske ingen bil i vardagen. Det är för att täcka behov som finns utöver det, för t.ex. utflykter m.m. som en bilpool komma till pass. Medlemmarna i bilpoolen delar på utgifterna för bilarna och kan samtidigt minska ner på koldioxidutsläppen då de kan välja miljövänliga bilar.