När vi köper ny elekronik har vi möjlighet att påverka vår framtida elförbrukning. En av de saker vi kan göra det genom är att titta på energimärkningen.

Hur energieffektiv en modell är visas på skalan A till G och syns på etiketten från mörkt grönt till rött. Den effektivaste klassen är till en början energiklass A. Läs mer under märkningar.

Vi kan också planera med sladdar och grenuttag så att den inte står i standby-läge och drar ström även när vi inte använder den. Det är flera olika apparater som fortsätter att dra ström så länge elkontakten är i. TV, dator, bredbandsmodem, trådlösa telefoner, mobil- och batteriladdare har alla transformatorer som drar el så länge elkontakten sitter i vägguttaget. Om du känner på transformatorn så känns den varm, vilket betyder att den är igång.

Ju större desto bättre?

Nu är det populärt med hemmabio och stora tv-apparater. Det kan då vara bra att veta att det finns ett direkt samband mellan skärmens storlek och energianvändningen då tv:n är på.

Energianvändningen kan tredubblas om du t.ex. byter en 28 tums bildrörs-tv till en 42 tums plasma-tv. Det kan innebära flera hundra kronors skillnad på elräkningen varje år. Då kan det ju vara bra tt kolla energimärkningen.

En annan sida av tv-apparaten är om den har inbyggd digital-tv-box för de sändningar du tar emot hemma. Om den har det, kan du spara energi. En separat digital-tv-box kan nämligen dra lika mycket el som en mindre tv.

Tester av produkter

Energimyndighetens testlab gör tester på olika produkter utifrån energianvändning och funktion. Tidningen Råd och Rön genomför även de tester. Svenska Naturskyddsföreningen har sammanställt olika fakta om produkterna. Se länkbox.