Det går att hitta mycket möbler begagnat. Behöver de snyggas till kan det i vissa fall vara ganska enkelt med pensel och färg. I de fall man behöver köpa en ny så finns det en del man kan tänka på:

En soffa, säng eller någon annan stoppad möbel innehåller många olika delar att fundera på ur miljösynpunkt, både ur brukar- och återvinningssynpunkt.

Det finns många möbler som är tillverkade av tropiska träslag. Att det handlas med tropiskt trä bidrar till skövling av regnskog. Regnskogen har världens artrikaste ekosystem och är viktig för att motverka klimatförändringar. När du handlar möbler, fråga om materialet kommer från skogsbruk som bedrivits med hänsyn till människor och miljö och om det finns FSC-märkta möbler. Det finns också möbler som är miljömärkta med den nordiska miljömärkningen Svanen. Köper du Svanen-märkta möbler vet du att man tagit miljöhänsyn i möbelns alla delar och de olika material som ingår. Läs mer under ”Märkningar

Ta reda på om ytorna kan underhållas och lagas och ifall tyget kan tvättas. Undvik sådana material som inte går att underhålla eller om det inte går att byta ut trasiga delar.

Efterfråga ”ekologiskt” producerad textil eller stoppning när du köper nya möbler. Konventionellt odlad bomull är mycket giftkrävande. Man sprutar ungefär ett kilo gift per kilo producerad bomull.

Tips

  • Välj gärna miljömärkta textilier eftersom det är en garanti för att textilierna uppfyller vissa miljö- och kemikaliekrav. Var medveten om att varan trots sin miljömärkning ändå kan innehålla farliga kemiska ämnen.
  • Välj ekologiskt odlad bomull framför traditionellt odlad bomull eftersom den ekologiska odlingen inte använder kemiska bekämpningsmedel.
  • Undvik, när det är möjligt, textilier som är impregnerade, flamskyddade eller antibakteriella, eftersom farliga kemikalier vanligtvis har använts.