Marknaden för begagnat växer. Det är en bra trend utifrån ett hållbarhetsperspektiv då det sparar en mängd råvaror och energi.

Alltfler inser att saker har både ett andrahandsvärde och livslängd.  Därför vill de sälja samtidigt som fler tycker att det går väl så bra att handla begagnat. Förutom att vi sparar råvaror och energi, så sparar vi även alla de resurser som behövs för att tillverka en ny till oss. Och åt oss själva sparar vi pengar. Att återanvända är högt på avfallstrappan då detta verkligen förebygger avfall och drar ner resursförbrukning.

Skapa en egen stil

Att köpa second hand ger möjlighet till att vara kreativ. Dels går det att få fram kombinationer på fler sätt än den innevarande trenden ger möjlighet till. Det gäller ju både kläder och heminredning. Det blir ett billigt sätt att experimentera med personliga stilar och faktiskt kunna skapa en alldeles egen stil.

Om man inte vill sälja själv, så kan man skänka sakerna till biståndsorganisationer. Det är ett bra sätt eftersom man både bistår och agerar hållbart när det går vidare till användning.

Marknaden för begagnat/second hand har växt mycket de senaste åren främst på internet. Via sökmotorerna går det att få fram fler alternativ än nedan listat.

Avfallstrappan – där att förebygga avfall är det högsta steget och det vi ska göra först. Går inte det ska vi försöka återanvända och sen återvinna.

Tips second hand butiker i Lund

  • Erikshjälpen,
  • Fyndkällaren,
  • Repeat Records
  • Amnesty (mitt emot biblioteket på bredgatan),
  • Svalorna
  • Uggleboden (Råbygatan 17)