Överväganden för en medveten konsumtion

Hur handlar du?

Hösten kommer och du vill köpa en varm jacka. Du går runt i affärerna och tittar. Jackor från höstens trender är riktiga snygga. Fast lite för dyra kanske… speciellt de med riktigt vinterfoder och huva.  De billigare ser inte alls roliga ut. Varma, men i helt fel färg och stil. Till slut hittar du en jacka som är riktigt snygg. Precis den nya stilen, det är bara det att den verkar lite tunn kanske….  Men lagom i pris. Ingen huva som kan fällas upp, men den sitter
väldigt bra, det ser du i spegeln.  Det blir helt enkelt en häftig hösttouch på dig.

Vilken jacka väljer du?

En med hyfsat pris, snygg men som inte helt lever upp till vad du behöver. Eller en som kommer att hålla dig varm men som inte alls är lika trendig och dessutom dyrare.
Vilket går först – funktion eller utseende?

En av de frågor vi alltmer måste ställa oss som konsumenter, är vad konsumtionen betyder för oss. Vad beror våra val på? Mode, trender, symboler, pris  – eller funktion och praktiska argument. Om vi köper mode och saker som fungerar sämre praktiskt – tröttnar vi inte fortare på det då? Behöver vi inte gå och handla en gång till, när varan av olika anledningar gör oss missnöjda?
Vilka konsekvenser får det för miljö och vår plånbok?

Överväganden

  • Behöver jag detta?
  • Kan jag laga och reparera?
  • Kan jag köpa second hand?
  • Kan jag låna eller hyra?

Behöver jag den här?

Att ifrågasätta sina inköp och fundera igenom om man verkligen behöver det man tänkt köpa är ett led i att skapa nya vanor och rutiner. Många gånger tänker vi oss en lösning bara för att vi är vana vid just den. En av lösningarna vi vant oss vid är att handla. Och visst – ibland kan det vara lösningen, men många gånger finns det fler alternativ.

Att handla har också en identitetsskapande dimension. Vi väljer vilka kläder vi har, vilket bilmärke, vilken musik vi lyssnar på osv. I detta skapar vi oss själva och vår identitet. Vissa klädmärken står för något sportigt, andra för något annat. Vi kan också välja att skaffa något före alla andra och på det viset se till att vi framstår på ett visst sätt.

Att ifrågasätta dessa lösningar är ett första steg till att bli en medveten konsument.  Att pröva sig själv och sina vanor kan vara roligt och få oss till att göra nya spännande saker och upptäcka att det finns fler lösningar och sätt än vad vi trodde tidigare

Så fråga – Behöver jag verkligen den här?

Läs mer

Att köpa begagnat

Marknaden för begagnat växer. Det är en bra trend utifrån ett hållbarhetsperspektiv då det sparar en mängd råvaror och energi.