Julhandel

Konsumtion, julhandel och fotavtryck

Handelns Utredningsinstitut, HUI, spår en lyckad julhandel i år. Enligt HUI är hushållen både köpstarka och optimistiska. Prognosen blir därmed att vi kommer att få se ett rekord i julhandeln, tillväxten i december månad förväntas bli 3,5 procent.

Enligt HUI så har 2016 varit hemmets år i detaljhandeln. Heminredningshandeln är den bransch som har haft starkast utveckling hittills i år, med en tillväxt om 7,3 procent. Denna bransch ligger bra till i julhandeln också med en prognos på 6,0 procent.

Samtidig som vi fått lära oss att tillväxt behövs i samhället, så är baksidan av detta att vårt ekologiska fotavtryck ökar. Enligt Världsnaturfondens senaste rapport, som kom i oktober 2016, så har vårt fotavtryck ökat från 3,7 jordklot till 4,2 jordklot per capita. Det är så många planeter som behövs för att vidmakthålla vårt levnadssätt. Vi står för de högsta ekologiska fotavtrycken tillsammans med USA. Kuwait och Australien.

Vid sidan av att vi heminreder mer, så har vi också börjat flyga mer. Enbart flygandet till utlandet har ökat med 130 procent under perioden 1990-2014. Förvisso är vi inte ensamma om att flyga mer. Turismen står i dag för fem procent av de globala klimatutsläppen och FNs prognoser pekar mot att antalet utlandsresor kommer nära fördubblas till 1,8 miljarder resor inom 20 år.

Men i ljuset av klimatförändringar och vårt behov av att minska resursuttagen från planeten, så är det bekymmersamt att det går åt fel håll. Vad beror detta på?

I sociala medier översköljs vi av bilder på djur, solnedgångar och stränder. Dimmig skog, rådjur och katter…. Naturens underverk. Men det vi håller på med, skapar effekter på det som vi tydligen älskar. För i takt med att de ekologiska fotavtrycken ökar, så minskar den biologiska mångfalden. Enligt Världsnaturfonden har populationerna av fisk, fåglar, däggdjur, groddjur och reptiler minskat med 58 % sedan 1970. Sötvattenarter har minskat med hela 81 %. Detta leder till att mängden vilda djur minskar med två tredjedelar när vi når 2020.

Att konsumera hållbart är grunden för en förändring. Vad vi gör spelar roll. Vi tillsammans utgör vad som kallas efterfrågan. Och efterfrågan kan påverka till att visst efterfrågas mer, och annat mindre. Vi kan tillsammans skapa nya trender och normer för hur vi ska klä oss, hur vi äter och var vi semestrar.

Och visst är det så, att om du gillar inreda ditt hem – Köp second hand och ha en kreativ dag med att fixa till det! Och det är på second hand du kan göra fynden att ge bort i julklapp. Sen kan du spara dina semesterpengar och ta en skön sväng i svensk natur till sommaren. Här finns så mycket underbara platser att besöka.