Ju kallare maten förvaras – desto längre håller den. Förvaras maten rätt så behövar man inte heller stirra på datumet som står på förpackningen. Ofta är ju datumet väl tilltaget och man kan lita på sina sinnen istället och lukta, smaka på det.

Att förvara rätt, spara rester och tillaga dem är bra sätt att minska svinnet på mat. Det bidrar också snabbt till den egna ekonomin.

Kyl och frys

 • Kontrollera att kylen och frysen håller rätt temperatur (kyl ca 5 grader och frys ca -18 grader) Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. Om du vill ha dem framme – ät upp dem snabbt.
 • Frys in mat som du vill spara länge Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först! Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.

Frukt och grönsaker

 • … är bland det som slängs mest. Ofta beror det på att vi handlar mer än vi konsumerar i kombination med att vi förvarat det fel. Äter vi inte frukten – lägg det i kylskåpet!

 Matrester

 • Mycket av den mat som vi slänger är rester. Men dessa kan vara perfekta att ha som matlåda på jobbet, äta dagen efter eller skapa en ny maträtt från.
 • Kokt pasta
  Resterna av kokt pasta håller ungefär en vecka i kylen. Pastan kan du använda till en kall sallad, göra gratäng, pastapanna (som pytti panna) lägga i en omelett eller bara värma den i mikron tillsammans med något annat.
 • Bröd
  Att rosta gammalt bröd är ju aldrig fel men vid sidan om det är det bara fantasin som sätter gränser. Varma mackor, fattiga riddare, i soppa, krutonger, gör eget ströbröd…
 • Grönsaker
  Grönsaker som blivit mjuka, blir fräscha igen om du lägger dem i kallt vatten. En gurka kan piggna till om du skär av ändarna som mjuknat och lägger den i kallt vatten i en halvtimme. Sallad, rädisor, pepparrot kan också piggna till i kallt vatten en timme.
 • Ost
  Gammal knarrig ost blir fräsch igen om du lindar in den en stund i en handduk fuktad med saltat vatten.
 • Frukt
  När frukten börjar bli gammal och det syns på skalen kanske det inte är så kul att äta den. Frukt kan användas i matlagning och bidrar med sin smak. Apelsin, äpple, citron, päron etc. kan hackas ner. Bananer kan skalas och frysas in i bitar för att senare användas till efterrätter. Frukt kan också vara fyllning i bullar, bli kräm eller marmelad.
 • Allt annat
  Gör en paj eller pizza och fyll den med vad som behöver ätas upp, grönsaker, frukt, svamp, ost, pålägg… Soppor, pytt i panna, pastasås är också gott att göra på matrester.
 • Frys in
  Frys in det som du vet att du inte kommer att använda den närmsta veckan.

 

Tips:

 • Ta inte för mycket första gången – det är lättare att spara mat om de ej varit på tallriken.
 • Sätt in matresterna i kylen så snart som möjligt. I rumtemperatur mer än ett par timmar kan bakterier hinna växa till. Små mängder mat ställas in i kylen direkt. Större mängder kan man dela upp så de svalnar fortare. Vintertid kanske man har möjlighet att ställa ut dem en stund.

Ladda hem och skriv ut

”Varje år slängs cirka 30 kilo fullt ätbar mat per person – det motsvarar kostnaden för en hel månads mat! Då är inte det som hälls ut i slasken inräknat.”