Städa utan kemikalier

Vi är många som har växt upp i ett städsamhälle där allt skulle bli väldigt rent. Denna städiver gör nu att det säljs ca 40 000–50 000 ton städ- och rengöringsmedel för hemmabruk i Sverige varje år, enligt Håll  Sverige Rent. Överdriven användning, överdosering, onödigt starka rengöringsmedel leder till att stora mängder miljö- och hälsoskadliga kemikalier i onödan släpps ut i vår natur. En av vägarna ut är genom avloppsvattnet, då reningsverken inte kan ta hand om alla kemikalierna. Ett sätt att vara rädd om både miljö och sig själv är alltså att minska användningen av rengöringsmedel och tvättmedel. Det kan vara svårt att lita på en annan typ av städning än den man är van vid. Men pröva så får du se!

Vad behövs för att städa miljövänligt?

Normalt sett behövs inte rengöringsmedel för att det ska bli rent. En mikrofibertrasa/mopp och vatten räcker bra om det inte är alltför smutsigt. När det är kraftigt nedsmutsat kan det behövas rengöringsmedel. Använd då såpa eller miljömärkta rengöringsmedel. Miljömärkt diskmedel fungerar bra på rostfria ytor i köket och på väldigt smutsiga fönster där det inte räcker med mikrofibertrasa och vatten. Inuti toalett, i handfat och badkar fungerar citronsyra eller ättika bra mot rost och kalkränder. Ättika kan du även använda i toalettstolen. Häll i ättikan och låt det verka en stund innan du gnuggar med toaborsten och spolar.

I köket trivs bakterier och vi tillbringar mycket tid där.Städa därför köket regelbundet. Det räcker ofta med att torka av rostfria ytor som t ex kranar, spis och kylskåp med en våt mikrofiberduk. Det får bort fettfläckarna och lämnar inga vattenränder. Använd lite såpa eller miljömärkt diskmedel om det är mycket smutsigt.

Tänk på att det är enklare att tvätta bort matrester från spisen när den är ljummen. Sätt först på alla plattorna på låg värme och vänta en stund innan du torkar av.

Microfiberdukarna bör rengöras med jämna mellanrum genom att koka dem på spisen eller tvätta dem i 60 grader. Tänk på att sköljmedel tar bort den statiska effekten.

Fläckar är lättast att ta bort när de är nya. Använd vatten och lite diskmedel eller citronsyra som är bra mot bl a rost-, kalk- och mögelfläckar.

Tuggummifläckar kan tas bort genom frysning. Lägg en påse med isbitar på fläcken eller lägg hela tyget i frysen en stund. Sedan är det bara att skrapa bort tuggummit.

Ta bort stearinfläckar genom att lägga hushållspapper både under och ovanpå tyget innan du stryker det. Stearinet sugs då upp av pappret.

Tänk på

Titta alltid efter miljömärkning (Svanen, Bra Miljöval, EU-blomman) då du köper tvätt och rengöringsmedel samt vid inköp av övriga hushållskemikalier. Det finns även miljömärkt målarfärg. På Svanens hemsida – se länkbox – kan du även söka vilka produkter som är Svanen-märkta.

Dosera rätt! – Ta reda på vilken hårdhet ditt vatten har så kan du dosera bättre.

Tvätta bilen helst i en biltvätt eller gör-det-själv-hall. Där finns utrustning som tar bort stora delar av föroreningarna (metaller, bränsle- och oljerester) från tvättvattnet. Om du måste tvätta bilen hemma – undvik att stå på gatan eller garageuppfarten. Ställ bilen på en gräsmatta eller grusplan. Här kan marken i någon mån fånga upp föroreningar innan de når grund- och ytvatten. Välj även här miljömärkta produkter!

Lämna rätt – kolla om de rengöringsmedel som du tänker gör dig av med är farligt avfall. Då ska det lämnas till miljöstation på återvinningscentral.

Kemikalier i vår vardag

Kemikalier finns i en mängd varor som vi handlar. Kläder, hygien, kosmetik, möbler, elektronik… Eftersom dessa varor ofta finns på oss eller i vår omedelbara närhet i vårt hem kan det vara viktigt att veta vad det är man köper.

Läs vad som står på varan. Du har också rätt att få information om en vara inne­håller något av ämnena på EU:s lista över särskilt farliga ämnen, den så kallade kandidatförteckningen. Om du begär det, ska den som säljer varan kunna tala om ifall den innehåller något särskilt farligt ämne och i så fall vilket. Det ska ske utan kostnad och inom 45 dagar från det att du har begärt att få informationen. Butiksägaren har rätt att få samma information om varan från till­verkaren eller importören.

Läs mer på Kemikalieinspektionens hemsida för konsumenter