Det gäller att granska reklamen om man ska kunna konsumera hållbart. Det gäller givetvis alla erbjudanden som ”köp 3 betala för två!”. Om man inte förbrukar den mängd man köper hem, blir det ju lätt att den tredje kastas helt i onödan.

När vi kastar på detta sättet innebär det att vi kastar bort ett helt produktionsled med odling, energi m.m. till ingen nytta alls. Alla förstår ju hur onödigt detta är!

Men det gäller att vara vaken på vad andra saker kan medföra.

Vad gör man reklam för?

Reklam försöker ofta få oss att tro att vi behöver en vara med en viss egenskap. Antibakteriella varor är ett sånt exempel. Visst kan det vara så att det kan kännas bra med antibakteriella kläder, skärbrädor…. Visst kan det kännas skönt att få ett extra skydd. Men inga kläder är ju naturligt antibakteriella, så någon tillsats måste ju ha skett. Nystar man vidare på detta, så kan man upptäcka att det är starka miljögifter som tillförts. Antibakteriell betyder ju att vara giftig för bakterier.

Men det betyder inte att ämnet ser skillnad på vilka bakterier de ska vara giftig mot. Och det finns ju även s.k. goda bakterier och livsformer vi behöver.  Många av dessa medel bör alltid användas med försiktighet, eftersom de kan vara farliga för människans hälsa och miljön utöver vad de skapades för.

”Miljövänlig” är ett hett ord i reklamsammanhang. Det gör att vi som vill vara medvetna dras till den varan. Men även här, är ju allt relativt och en granskning av innehållet kan visa att miljövänligheten inte var vad vi hade tänkt oss. Att läsa innehållsförteckning, se efter märkningar osv. är ett sätt att granska att vi verkligen betalar för det vi hade tänkt.