jul2Julpyntet börjar komma fram nu redan i mitten av november. Tiden kommer att gå fort och många har nog redan börjat tänka på jul. Kan det bli en hållbar jul i år? 

Julen kan vara lika mycket jul även om vi börjar tänka i hållbara termer. Den kan ju faktiskt bli ännu mera jul – just för att den blir hållbar! För jul handlar ju om värme för nära och kära. Varför inte visa det genom att vara rädd om miljön vi alla lever i? Det är ju egentligen inte presenter och överdåd vi vill ha, eller hur? Att vara tillsammans, ha kul, må bra och umgås – kort sagt  – tiden tillsammans betyder mycket mer.

Här är en del tips om hur du kan göra julen mer hållbar. En del sparar både tid och pengar, till förmån för att hinna umgås mer.

Tips

 • Allt behöver inte vara nytt som du handlar.
  Att handla second hand är en möjlighet att ge bort något personligt och unikt. Inte minst gäller det för böcker – ett bokantikvariat kan för den lässugne ha många dyrgripar.
 • Vad tillverkas lokalt?
  Lokala hantverkare eller konstnärer kan ha gåvan som blir höjdpunkten. Detta utan att den har blivit transporterad över jordklotet.
 • Tänk kvalité istället för kvantitet.
  Gäller för allt som köps då kvalité håller längre så man slipper köpa nytt. Men en speciell tanke kan ju ges leksaker då 90% av dem är importerade. Julen är en tid då en stor del av leksakerna köps. Många av dem har transporterats långt. Plastleksaker kan dessutom innehålla en mängd kemikalier. Titta efter eko-leksaker eller begagnat som ett alternativ. De är faktiskt lika roliga!
 • Upplevelser ger något extra!
  Varför inte ge bort en upplevelse istället för en sak? Bo på slott, paddla, bio, teater, konsert – möjligheterna i vår omgivning är många. Eller varför inte presentkort på fönsterputsning, massage, barnpassning – något som underlättar för mottagaren.
 • Presentinslagning
  Håll nere pappersinslagningen så långt det går, men om du gör den – försök att använda återvunnet papper. Kom ihåg sen att pappret kan återvinnas som pappersförpackning. Dit kan du även lägga kartonger som presenter kommit i.
 • Julmaten – vegetarisk, lokalt eller närproducerad?
  Välj att ha ett litet julbord med rätter som är era favoriter och i lagom mängder, så ni slipper slänga mat som inte går åt. Hoppa över ålen, den är hotad. Fisken kan istället gärna vara MSC-certifierad. Konsumenter som väljer MSC-sill bidrar till ett långsiktigt arbete för en frisk havsmiljö. MSC – Marine Stewardship Council – är en internationell stiftelse som certifierar och miljömärker fisk- och skaldjursprodukter. De har tagit fram regler för hur ett uthålligt fiske – som bevarar mångfalden, produktiviteten och de ekologiska processerna i havet – ska bedrivas. Se nedan länk till deras produktdatabas för att hitta fisk.Köttkonsumtion ger upphov till utsläpp på flera sätt. Byt ut en del kött mot grönsaker. Ekologiska, närodlade och säsongsanpassade råvaror är fantastiska att få duka fram på julbordet. Och vegetariska recept hittas lätt genom internet. Men om köttet ska finnas där – kan det då vara närproducerat för att slippa så långa transporter? Nedan länkar till närodlat, gårdsbutiker.Välj gärna Fairtrademärkt när du köper kaffe, bananer och choklad. Nedan hittar du en länk till FairTrade produktdatabas.
 • Julens ljus
  Visst är det skönt med ljus i mörkret men det drar även energi. Om du vill ha ljusslingor, använd LED-lampor, de drar mindre energi. Och visst kan du stänga av dem när du sover? Annars kan en timer hjälpa dig. Om du använder värmeljus, tänk på att själva koppen är av aluminium och skall slängas i återvinningen.
 • Julpynt
  Visst kan det vara roligt med en pysselkväll där man skapar eget julpynt från garn, tyger eller annat som finns hemma? Det blir personligare och roligare!
 • Ska du ut och resa i helgerna?
  För ett hållbart resande kan det vara bra att ta en koll på SL:s Miljökalkyl. Den beräknar dina utsläpp. I närområdet kan en promenad kännas skön, annars finns ju buss.
 • Funderingar på nyårslöften och nya vanor?
  När jul och nyår inträffar är det även dags att betala räkningar. Ett bra nyårsbeslut är att gå över till e-faktura. Genom att välja att få räkningar på e-faktura istället för pappersfaktura kan du bidra till att minska utsläppen av koldioxid med 40 000 ton per år. Det motsvarar de totala utsläppen av koldioxid från 1700 svenska fyrapersonershushåll. Det är både produktionen av papper och transporterna av fakturorna som bidrar till utsläppen. Men då kan du inte skriva ut den i pappersform för då minskar du besparingen.
 • Återvinn!
  Förpackningar, presentpapper, kartonger lägger du bland Pappersförpackningar/Kartong. Glasflaskor till glas. Aluminiumhållarna till värmeljus läggs bland metall och självklart om du måste kasta mat – lägg det i matavfallet. Får du batterier, glödlampor eller annat som är farligt avfall – så sortera det som farligt avfall. Oavsett hur litet det är, så innehåller det ämnen som ej ska komma ut i vår miljö.