Garderob3

Vad händer med återvinning av gamla textilier?

 

Flera klädkedjor satsar på att ta emot begagnade textilier samtidigt som företaget Re:newcell återvinner bomull och andra cellulosabaserade fibrer med världsunik teknologi. ”Textiles back to Textile” visar vägen mot ett textilt kretslopp på Berlin Fashion Week. Engagemanget med att återvinna textil är stort! Det är nu det förhoppningsvis tar fart.

Gamla kläder blir just nu en del i nya produkter som putstrasor till industrin eller isoleringsmateriel i avvaktan på storskalig fiberåtervinning. Målsättningen är att sluta materialkretsloppet och att använda återvunna fibrer i produktionen för att minska behov av ny råvara.

Företaget Re:newcell har tillsammans med världsledande forskare på KTH tagit fram en världsunik teknologi för återvinning av bomull och andra cellulosabaserade fibrer. Den återvunna fibern kan användas för produktion av nya textila material, både som enda råvara och tillsammans med jungfrulig skogsmassa. Att göra återvunnen tråd med träd är inte längre en dröm, det är på riktigt.

Textil innehåller både mjuka och hårda värden; De mjuka står för vad vi vill visa upp och blir en del av vår identitet. Därmed blir det också en faktor till att vi egentligen konsumerar mer än vi behöver. Det andra värdet står för den funktion vi behöver i kläderna. Tänk om man på ett resurseffektivt sätt kan transformera textila material från gamla plagg till nya. Och samtidigt behålla vår önskan att uttrycka oss utan att föröda tillgängliga resurser …

År 2014 stickades världens första plagg av återvunnen bomull. Ett unikt genombrott som visade att det genom en helt ny teknik var möjligt att skapa ett kretslopp av textila fibrer.

Nu tas nästa generation fram – en materialblandning av återvunnen bomull och cellulosa från svensk skog. Tekniken har nu spridit sig till catwalken på Berlin Fashion Week, där en helt återvinningsbar kollektion visades upp. Den tyska designern Ina Budde har med hjälp av tyg från Textiles back to Textile, designat den helt återvinningsbara kollektionen ”Curated Circularity – designed for infinity”.

Så sakta men säkert börjar möjligheter komma både vd gäller återvinning av textil och kläder för oss konsumenter som vill handla hållbart. Men att förlänga livet på kläder genom att köpa/sälja second hand är ett miljövänligt alternativ då kläderna inte behöver genomgå återvinningsprocessen. Den kräver ju också sin energi. Och med textil som inte används, kan man ju alltid göra nya saker!

Väskor gjorda av bordslöpare